середу, 30 жовтня 2013 р.

Твір "Шевченко і сучасність"




Шевченко і сучасність
       Тарас Шевченко!... Це ім’я дорогоцінною перлиною виблискує у золотій скарбниці світової культури. У славній плеяді безсмертних класиків літератури геніальний співець українського народу по праву стоїть в одному ряду з такими титанами думки і  слова, як Гомер і Шекспір, Пушкін і Толстой, Гете і Байрон, Шіллер і Гейне, Бальзак і Гюго, Міцкевич і Бернс, Руставелі і Нізамі, чия мистецька спадщина стала надбанням усього передового людства.
        Тарас Шевченко – символ чесності, правди і безстрашності, великої любові до людства. Вся творчість великого Кобзаря зігріта гарячою любов’ю до Батьківщини, пройнята священною ненавистю до ворогів і гнобителів народу. Його думи, його пісні, його полум’яний гнів, його боротьба за світлу долю трудового люду були думами, піснями, гнівом і боротьбою мільйонів. Поезію Шевченка люблять усі народи. Поет, який віддав усі свої сили боротьбі за визволення рідної України від соціального і національного гніту, виражав прагнення і сподівання всіх народів, всіх прогресивних людей світу.
          Тарас Григорович Шевченко прожив дуже мало – лише 47 років. З них 34 роки провів у неволі: 24 роки – під ярмом кріпацтва і понад 10 років – у найжорстокіших умовах заслання. А решту – 13 ,, вільних ’’ років перебував під невсипущим наглядом жандармів.
           Уже для багатьох поколінь українців – і не тільки українців – Тарас Шевченко означає так багато, що сама собою  створюється ілюзія, ніби ми все про нього знаємо, все в ньому розуміємо, і він завжди з нами, і в наших серцях. Та це лише ілюзія. Шевченко як явище велике й вічне – невичерпний і нескінченний. Волею історії він ототожнений з Україною і разом з її буттям продовжується нею, вбираючи в себе нові дні і новий досвід народу, відзиваючись на нові болі й думи, стаючи до нових скрижалів долі. Він росте й розвивається в часі, в історії і нам ще йти і йти до його осягнення. Ми на вічнім шляху до Шевченка…
            Тараса Шевченка розуміємо настільки, наскільки розуміємо себе – свій час і Україну в ньому. Але, щоб краще зрозуміти його як нашого сучасника, треба повністю осягнути його як сучасника людей, проблем, суспільства ХХІ століття. Він сам приходить у наш день. Але й ми повинні йти у його час. Лише так між нами й ним буде глибше взаєморозуміння.
            Шевченко був відданим сином поневоленого народу і прагнув його визволення, він так щиро перейнявся долею інших пригноблених народів царської Росії, що ніякі заборони чи бар’єри не стримували його братніх почуттів. Шевченко завжди є сучасним. Він у наших думах, серцях, нашій боротьбі за краще майбуття уже незалежної України.

Майко Марія, 6 клас

10 коментарів:

  1. Я й у 8 класі такого не напишу)

    ВідповістиВидалити
  2. Я в 9 такой бред за 5 минут пишу)

    ВідповістиВидалити
  3. тут не хватает подписи "с помощью мамы, папы, бабушки и интернета" Объективно в 6 классе ребенок сам такое просто не сможет написать. И мне ох как с большим трудом верится, что она - уникум

    ВідповістиВидалити
  4. Молодець, дуже гарно. Можна списати?😊

    ВідповістиВидалити
  5. Ну вобщём....
    Не плохо, честно.
    Только я даже не знаю действительно ли это 6 класс...

    ВідповістиВидалити